ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο Πάνος Ιωαννίδης πήρε BSc (Hon) Degree σαν μηχανολόγος από το Πολυτεχνείο του Leicester (Αγγλία) και αμέσως μετά ειδικεύθηκε σαν τεχνικός-χορδιστής πιάνων πρώτα στην Αγγλία και κατόπιν στις ΗΠΑ από όπου πήρε και το Δίπλωμα R.P.T. (Registered Piano Technician) από το PTG (Piano Technicians Guild) – τον μεγαλύτερο και εγκυρότερο οργανισμό τεχνιτών στον κόσμο.

Από το 1983 έχει εργαστεί ως τεχνικός συνεργάτης & συντηρητής της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Δημοτικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Ωδείου και άλλων μεγάλων ωδείων της πόλης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας παράλληλα αναπαλαιώσεις και ανακατασκευές πιάνων.

Από το 1990 ξεκίνησε έρευνα για την κατασκευή και αναβίωση της «Ελληνικής» λατέρνας και τον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της και παράγει λατέρνες από το 1997.

Από το 2000 ξεκίνησε την κατασκευή και οργάνωση σύγχρονου ειδικού εργαστηρίου για ανακατασκευή πιάνων και κατασκευή λατερνών και από το 2002 παράγει το «χειροποίητο πιάνο».

Παράλληλα, δίνει σεμινάρια για τη γνωριμία με το πιάνο και διδάσκει την τέχνη του χορδιστή.

Έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με CD “Λατέρνα- Η αρχόντισσα του δρόμου” με ιστορικά και τεχνικά στοιχεία της λατέρνας, καθώς και 18 ηχογραφήσεις δικών του λατερνών. Ακολούθησε μια ακόμη έκδοση, το CD/DVD Pera Güzeli, ένα ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε στα πλαίσια της “Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης- Κωνσταντινούπολη 2010” και περιέχει τραγούδια που τραγουδήθηκαν και από τους δύο λαούς, Έλληνες και Τούρκους, με ίδια μελωδία και διαφορετικό στίχο.

Ετοιμάζει βιβλίο με τίτλο “Συνέντευξη με ένα πιάνο” που σκοπό έχει να φέρει τον πιανίστα πιο κοντά στο πιάνο του, και βιβλίο και σειρά CD με τίτλο “Τα ωραία Ταταύλα” που περιγράφει το μουσικό, ιστορικό και τεχνικό ταξίδι της λατέρνας μέσα από τη διαδρομή μιας προσφυγικής οικογένειας-αυτή της γιαγιάς του.

Το εργαστήριό του βρίσκεται στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, 15 λεπτά από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Γίνετε συνδρομητές στο κανάλι μας στο YouTube

Περισσότερα video εδώ!